S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

keskiviikkona, joulukuuta 15, 2004

Singaporelaisuutta



Yllättäen autoritaarisuus ei olekaan se piirre, joka tuntuu minusta ikävimmältä Singaporessa. Eniten minua häiritsee paikallinen aggressiivinen kilpaileminen ja markkinahenkisyys. Joskus tuntuu siltä, että paikallisessa kulttuurissa lähisukulaisia lukuun ottamatta muilla ihmisillä on arvoa vain potentiaalisina asiakkaina tai liikekumppaneina. Kaveriporukat lompsivat rykelmissä jalkakäytävillä tukkien kulkureitin, ja röyhkeä tunkeminen MRT-junaan on suorastaan legendaarinen esimerkki singaporelaisesta kansanluonteesta. Flaijereiden jakajia on keskustan alueella kaikkialla. Boat Quayllä sisäänheittäjät tyrkyttävät ruokalistoja ja juomatarjouksiaan. Jos joku paikallinen tulee kadulla juttelemaan, voi olla varma, että hän yrittää kohta myydä jotakin. Eräs puoli markkinahumusta on pompöösi joulukoristelu. Orchard Roadilla on niin hydraulisten varsien varassa nousevia ja laskevia joulukuusia, keinotekoisia lumimyrskyjä kuin perinteisempääkin joulurekvisiittaa.

Turistimatkalla moinen meininki menettelee, eikä Singapore tietenkään ole tässä lajissa edes pahin paikka. Arkielämässä kauppiasmentaliteetti alkaa kuitenkin pidemmän päälle häiritä. Markkinointistrategiat ovat suomalaisesta näkökulmasta jotenkin naiiveja, kuten esimerkiksi tavaratalon seinässä valokirjaimin loistava lainaus Luukkaan evankeliumista: "antakaa, niin teille annetaan". Eräs suomalainen markkinointitehtävissä toimiva henkilö kertoili, että Singaporen kiinalaiset ovat hyvin taitavia tekemään kauppaa, mutta kyky suunnitella pidemmän tähtäimen strategioita on usein vajavainen. Länsimaisia työntekijöitä tarvitaan vetämään suuria linjoja.

Kaikesta yleistämisestäni huolimatta täytyy toki sanoa, että olen törmännyt myös huomaavaisiin ja vilpittömän oloisiin paikallisiin. Sitä paitsi mitalilla on yleensä aina kääntöpuolensa. Viikonloppuna olisi tarkoitus käydä katsastamassa Bangkok, jossa ihmiset ovat kuulopuheiden mukaan ystävällisiä, mutta singaporelaisesta siisteydestä ja turvallisuudesta ei ole tietoakaan. Nähtäväksi jää, onko kuulopuheissa perää.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Minun kokemukseni mukaan Bangkokissa myyjät ovat vielä paljon päällekäyvämpiä kuin Singaporessa, ja monet yrittävät lisäksi suoraa huijausta. Taksikuskienkin kanssa saa välillä inttää kauan ennen kuin suostuvat viemään sinne mihin piti.

6:18 ip.  
Blogger Karambola said...

En epäile yhtään. Suoranaisia huijauksiahan Singaporessa ei paljoa harrasteta, ainoastaan pientä moraalittomuutta. Mutta jotenkin aggressiivisen kauppaamisen ymmärtää Bangkokissa paremmin, koska maa on köyhempi, ja kauppiaille joka lantti on siksi paljon tärkeämpi.

3:03 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home