Maailmankartta
Ajatelkaapa maailmankarttaa. Siinähän on yleensä Pohjois- ja Etelä-Amerikka vasemmalla, Eurooppa ja Afrikka keskellä ja Aasia ja Australia oikealla. Tai ainakin niin olen kuvitellut. Päivämäärärajahan kulkee Alaskan ja Venäjän välistä etelään suunnattoman Tyynen valtameren läpi, joten kartan reunan sijoittaminen päivämäärärajan tienoille tuntuu luonnollisimmalta.
Viikonloppuna katselin kirjakaupassa maailmankarttoja. Ne näyttivät jotenkin omituisilta. Syy oli yksinkertainen: karttalehti oli jaettu niin, että vasemmassa reunassa oli Eurooppa, keskellä Aasia ja oikeassa reunassa Amerikat. Ihan loogista, kun muistaa, että Aasiassahan tässä ollaan. Ihmisille on luontevinta arvioida välimatkoja kartalta, jossa oma sijainti on keskivaiheilla. Yllättäen Tyyni valtameri ei näyttänytkään kartalla valtavalta tyhjältä alueelta, kuten olisin kuvitellut. Aasialaisesta maailmankartasta näkee hyvin, että täältä lyhin matka Yhdysvaltain länsirannikolle kulkeekin itään päin, ei Euroopan yli.
Huhu kertoo, että samalla tavoin myös yhdysvaltalaisten - noiden arroganttien uuskolonialistien - maailmankartassa Amerikka on vastaavalla tavalla sijoitettu keskelle. Tämähän on tietysti julkeaa ja pöyristyttävää, koska tällöin kartta on pakko jakaa jostain keskeltä Euraasian mannerta. Luonnollinen jako kulkisi tietysti aina meren kohdalta, joko Atlantin tai Tyynen valtameren. Mutta laitetaanpa mantereet mihin järjestykseen tahansa, maailman keskipiste on oikeasti tietysti aina siellä, missä minun oma napani sattuu kulloinkin sijaitsemaan.
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home