S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

perjantaina, lokakuuta 08, 2004

Yhdysvaltain vaalit

Peter Elk kirjoittaa suomalaisten tiedotusvälineiden, erityisesti MTV3:n, Bush-vastaisuudesta. Lienee ymmärrettävää, että kaupallinen kanava esittää asiansa juuri siten kuin suuri yleisö haluaa sen kuulla. Kerryä kannattava keskivertosuomalainenhan saattaisi vaikka vaihtaa kanavaa, jos uutisointi olisi täysin neutraalia. Yleinen mielipidehän tuntuu niin Suomessa kuin suurimmassa osassa Eurooppaa muutenkin olevan kovasti Bushia vastaan.

Koetin löytää kuukkeloimalla tietoa singaporelaisten asenteesta samaan kysymykseen. Ainakaan ihan heti en onnistunut löytämään minkäänlaista tietoa paikallisista mielipidekyselyistä. Irakin sodan aikaanhan tosin Singapore sai jonkin verran kritiikkiä liiallisesta amerikkalaismyönteisyydestä. Singaporelainen tiukka linja ulkoisten ja sisäisten uhkien torjumiseksi muistuttaa muutenkin hyvin paljon amerikkalaisten käyttämiä keinoja terrorismin vastaisessa taistelussa. Ehkäpä juuri siksi muurahaispesää ei ole täällä uskallettu edes sohaista kyselemällä kansan syvien rivien tuntoja yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyen.

Singaporelaisten tiedotusvälineiden, erityisesti The Straits Timesin, uutisointi yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyen tuntuu välillä jopa liioitellun puolueettomalta. Lehden palstoilla on toisinaan hyvinkin syvällisiä asiantuntija-artikkeleita Yhdysvaltain ulkopolitiikasta, mutta niissäkin varotaan tiukasti ottamasta selvää kantaa kummankaan ehdokkaan hyväksi. Tyypillisesti kirjoittaja on jokin Yhdysvalloissa opiskellut singaporelainen valtio- tai taloustieteilijä. Useampikin kirjoittaja on todennut, että presidentinvaalien tulos ei välttämättä muuta Yhdysvaltain ulkopolitiikassa yhtään mitään, vaikka Kerry voittaisikin.

Tarinan opetus on siinä, että tiedotusvälineet eivät koskaan voi olla mitään ympäröivästä maailmasta irrallisia täydellisen puolueettomia majakkoja, jotka valaisevat tietä pimeydessä vaeltavalle kansalle. Yhdysvalloissa eri tiedotusvälineet ovat riippuvaisia eri sidosryhmistä, ja niiden uutisointi on sen mukaista. Suomen tapaisissa maissa uutisointi erityisesti kaupallisilla kanavilla värittyy yleisen mielipiteen mukaan. Singaporessa yritetään tasapainoilla Bushin Irak-politiikkaa avoimesti tukeneen hallituksen sekä Kerryä tukevan kansainvälisen ilmapiirin ristiaallokossa, mikä luonnollisesti motivoi paremmin puolueettomaan tiedonvälitykseen.