S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

torstaina, syyskuuta 30, 2004

Vapaa kuin taivaan lintu

Hip hei! Tänään tulleen sähköpostin mukaan tiedekunta siirtyy viisipäiväiseen työviikkoon 1.10 alkaen, eli huomenna. Aloitteen taustalla on uuden pääministerin kunnioitettava tavoite helpottaa perhe-elämää Singaporessa. Vapaapäivä kelpaa tietysti virkistäytymistarkoituksiin myös perheettömälle. Mihin ihmeeseen tarvitaan AY-liikettä, kun kunnianarvoisa hallituksemme osaa muutenkin toimia työtätekevän väestön parhaaksi näin hyvin? Ollos pois pyyhitty kaikki ilkeät sanat hallituksen autoritaarisuudesta, nepotismista ja sananvapauden rajoittamisesta!

Itselleni pitkät viikonloput avaavat uusia mahdollisuuksia avartaa maailmankuvaa. Kiitos halpalentoyhtiöiden, kuten Valuairin ja Tiger Airwaysin, Singaporesta saa kohtuuhintaisia lentoja lähialueen mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten Bangkokiin, Jakartaan ja Balille. Tiedotus kaikille pommeja paukutteleville ja länsimaisia turisteja kaappaaville terroristiryhmille: valmistautukaa, olen tulossa! Ehtisiköhän tälle viikonlopulle vielä löytää jonkin äkkilähdön?

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Sarkastiseen viittaukseesi AY-liikkeistä on aivan pakko tarttua. NTUC on vekkuli ammattiyhdistysten kattojärjestö, omistaahan se mm. Faireprice -market-ketjun ja muutaman country clubin! (http://www.ntucworld.org.sg/ntucunions/abt_ntuc_family.asp) Repertuaarista löytyy hammashoitoa, vakuutuksia, lasten- sekä vanhustenhoitopalveluita.

SLF (Singapore Labour Foundation) tuntuu myös keskittyvän ajamaan työntekijöiden hyvinvointia, lähinnä sosiaalisten, kulttuurillisten ja vapaa-ajan aktiviteettien kautta. Tämä on Singaporen järjestökentälle tyypillistä, että niillä ei ole poliittisia tavoitteita vaan tuottavat pikemminkin palveluita jäsenkunnalle. Etujärjestöjä ei silloin ole siis lainkaan. Akateemikot taitavat sanoa tällaista civic societyksi suomalaisille tutumman civil societyn sijasta.

Laajemmin tarkasteltuna ulkomaalaista jaksaa hämmästyttää, kuinka Singaporessa koko julkishallinto on yhtä ja samaa koneistoa. Muissa maissa virkamiehet ja hallitus eivät ole aina ihan samaa köyttä vetämässä, mikä toisinaan johtaa byrokratiakerroksen hidasteluun muutosten toteuttamisessa, joskus jopa korruptoitumiseen. Vaan Singaporessa kun jokin asia mättää, voi syyn aina vierittää hallitukselle asti. Ja hallitus reagoikin vahvasti pieniin, mutta näkyviin ongelmiin. Imago on kaikki kaikessa. Yhtä lailla on jännä seurata poliittista viestintää, jossa pääministeri ottaa kunnian hallituksensa ja maansa aikaansaannoksista. Muualla tuo tuntuisi melkein röyhkeältä, mutta täällä lopulta ihan ymmärrettävältä. Hallituksen ja pääministerin sanalla tuntuu olevan oikeasti vaikutusvaltaa.

6:19 ip.  
Blogger Karambola said...

Noinhan se näyttää menevän. On hassua huomata, kuinka viime aikojen kansalaiskeskustelun agenda esimerkiksi The Straits Timesin palstoilla tuntuu noudattelevan melko orjallisesti pääministerin taannoisessa itsenäisyyspäivän puheessaan linjaamia aiheita. Kansalaisilta odotetaan aktiivisuutta ja osanottoa yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta keskustelun aiheet määrätään tiukasti ylhäältä. Kiusallisimmat aiheet lakaistaan maton alle. Singaporea onkin vaikea pitää avoimena kansalaisyhteiskuntana, vaikka se mielellään haluaakin näyttäytyä sellaisena. Toinen juttu on tietysti se, että jossain poliittisesti passivoituneessa Suomen tapaisessa länsidemokratiassa "keskustelu" on usein pelkkää rutinaa epäkohdista - ei hyvä sekään.

5:46 ap.  
Blogger Panu said...

Sen puoleen, Suomessahan kuitenkin "keskustelu" tarkoittaa sitä, että valtaeliitti julistaa oman linjansa maailmanhistorialliseksi välttämättömyydeksi ja haukkuu arvostelijat lyttyyn leimakirvesargumentein. En väitä Singaporen systeemiä paremmaksi, mutta kertomastasi saa ainakin sellaisen mielikuvan, että Singaporessa hallitus ja pääministeri voivat uskottavasti esittää olevansa oikeasti ruorissa ja komennossa ja ohjaavansa laivaa aktiivisesti täkäläisen väistämättömyyteenalistumisliturgian sijasta. Yhteiskunnan yleiselle ilmapiirille tällä lienee oikeasti merkitystä - ja kuten tiedämme, vapaassa ja rajattomassa markkinataloudessa ilmapiirillä ja imagolla on merkitystä.

4:30 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Täydellinen muotoilu kiitos

2:22 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home