S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

keskiviikkona, lokakuuta 13, 2004

Suomen vaalit

Olen tehnyt vain tilapäisen muuttoilmoituksen, joten minulla olisi yhä äänioikeus Suomen kunnallisvaaleissa. Tunnollisena kansalaisena pitäisi ilmeisesti vääntäytyä tällä viikolla edustustoon. Sopivan puolueen ja ehdokkaan löytäminen tosin tuottaa taas tuttuja vaikeuksia. Mikään kolmesta suuresta puolueesta ei isommin miellytä. Jo lapsuudessani maaseudulla asuessani kehitin itselleni jonkinlaisen allergian kepulaisuutta kohtaan - maanviljelijöiden lapset kun harjoittivat puoluepropagandaa jo ala-asteiästä lähtien. Opiskeluaikoinani minulla oli taasen epämiellyttävä kunnia tuntea muutamia kokoomusnuoria, joiden mielestä ihmisarvo on sama asia kuin tutkintotodistuksen titteli ja reservin sotilasarvo. Nämä tyypit saivat koko puolueen näyttäytymään sangen kielteisessä valossa; tosin mainittakoon, että olen kyllä tavannut joitain ihan järkevänkin oloisia kokoomuslaisia. Demareita en äänestä periaatteesta, ennemmin äänestäisin jopa vasemmistoliittoa.

Pienpuolueitakin on tietysti olemassa, mutta niistä on vaikea löytää sopivaa ehdokasta varsinkaan kunnallisvaaleissa. Vihreitä olen joskus äänestänyt, mutta puolueen dogmaattinen suhtautuminen ydinvoimaan kiusaa. Aatteellisesti koen olevani ehkä lähimpänä liberaaleja (poliittisessa kompassissa sijoitun vasemmisto-oikeisto -akselilla suunnilleen puoliväliin ja autoritarismi-libertarismi -akselilla selkeästi anarkismin puolelle), mutta nykyinen liberaalipuolue on lähinnä huono vitsi. Mitä jää jäljelle? Ruotsinkielisten etujärjestö RKP, ahdasmieliset kristillisdemokraatit sekä sekalainen seurakunta ääripopulistisia oikeistolais-, vasemmistolais- ja eläkeläispuolueita. Ei kiitos. Ilmeisesti on pakko tyytyä poimimaan huonojen vaihtoehtojen joukosta vähiten huonolta tuntuva ehdokas, luultavasti akselilta vihreät-kepu-kokoomus.

Voi valinnan vaikeutta siis! Kuinka helppoa elämä olisikaan, jos olisi vain yksi puolue, joka toteuttaisi kaikkien toiveet parhaimman mukaan. Puolue, joka voisi keskittyä pitkäjänteisesti kehittämään kaikkien kansalaisten elinoloja sen sijaan, että joutuisi panostamaan vaalikampanjoihin ja mielistelemään tyhmää kansaa aina muutaman vuoden välein. Puolue, joka olisi niin hyvä, ettei muita puolueita enää tarvittaisi. Täällä Singaporessa ratkaisu tähän koko demokraattista maailmaa vaivanneeseen ongelmaan on löydetty: People's Action Party! Miksi ihmeessä tällaista ei ole keksitty aiemmin?