S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

lauantaina, elokuuta 28, 2004

Lehdistökatsaus



Eilen tuli lueskeltua paikallista City-lehden vastinetta, eli I-S Magazinea. Lehdessä oli varsin avoimesti kirjoitettu juttu Singaporelle ominaisesta itsesensuurista. Vuosien saatossa singaporelaiset ovat joutuneet huomaamaan ajautuvansa erilaisiin vaikeuksiin ylitettäessään sananvapauden kirjoittamattomat lait, mikä on tehnyt ihmisistä varovaisia puheissaan ja teoissaan. I-S Magazinen jutussa kerrottiin esimerkiksi, kuinka jotkut olivat laittaneet lapsensa asialle ostamaan oppositiopoliitikon kirjoittaman kirjan, jottei henkilö itse tule nähdyksi kirjaostoksilla.

Suunta tuntuisi kuitenkin olevan kohti suurempaa vapautta. Uusi pääministeri on luvannut mahdollisuuden järjestää puhetilaisuuksia ilman lupamenettelyä. Virallisesti kiellettyinä aiheina säilyy kuitenkin rotu ja uskonto. Epävirallisesti kiellettyjä aiheita on tietysti muitakin. Sananvapauskysymys itsessään ei tunnu olevan suurikaan tabu, ainakaan viime aikojen lehtikirjoittelusta päätellen. I-S Magazinessakin listataan viikoittain sananvapauden rajoihin myönteisesti ja kielteisesti vaikuttavia uutisia "kieli poskessa". Samassa yhteydessä sananvapauskehitystä kuvataan myös näppärällä käyrällä.

The Straits Timesissa viikon puheenaihe on ollut sananvapauskysymysten lisäksi vauvatuotanto (en viitsi linkata suoraan mihinkään artikkeliin, koska ne näköjään siirretään arkistoon kolmessa päivässä). Singaporelaiset lisääntyvät hälyttävän verkkaisesti, joten herra pääministeri on lupaillut lisää taloudellisia etuja vauvojen tehtailusta. Samantapaiset huolenaiheet ovat olleet esillä myös Suomessa. Mahtaisivatkohan muuten singaporelaisbloggaajat uskaltaa propagoida vapaaehtoista lapsettomuutta yhtä avoimesti kuin muutamat suomalaiset?

Minkähän takia muuten The Straits Timesin yleisönosastokirjoitukset vaikuttavat niin perin lapsellisilta? Ilmeisesti olen lukenut viime aikoina liikaa blogeja, ja hyvän mielipidekirjoittelun kriteerini ovat nousseet. Ehkä Blogistanin mielipidekirjoittelu hakkaa tasoltaan myös suomalaiset yleisönosastot, niitäkään kun ei ole tullut viime aikoina pahemmin luettua.

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Suomalainen yleisönosastokirjoittelu on ainakin maakunnallisissa lehdissä todennäköisesti aivan yhtä heikkotasoista kuin The Straits Timesissakin. Helsingin Sanomien lukijakunta on tarpeeksi suuri (1-2 miljoonaa, veikkaisin), jotta sinne voi tulla joka numeroon riittävästi edes keskimääräisen blogikirjoituksen (top 100) tasoisia mielipidekirjoituksia.

12:40 ip.  
Blogger Panu said...

Eikö Singaporessakaan pääse karkuun Matti Nykästä?

2:58 ip.  
Blogger Karambola said...

Juu ei. Kuva on The Straits Timesista pikku-uutisten osastolta; ihan lööppikamaa ei nyt sentään täällä...

4:41 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home