S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

maanantaina, elokuuta 09, 2004

Meininkiä paratiisissa



Tein lyhyen päivävierailun ulkomaille, eli käväisin Indonesiassa. Tarkemmin sanottuna Bintanin saarella. Alue on singaporelaisten keskuudessa tunnettu lomanviettopaikka. On helppo ymmärtää, miksi. Bintan International Resorts on oikeastaan Singaporen enklaavi vieraalla maalla. Alue on singaporelaisten siisteysnormien mukainen, ja valuutaksi käy Singaporen taala. Singaporen hälinästä ja hektisyydestä poiketen tunnelma on kuitenkin leppoisan rauhallinen. Lomanviettoalueiden ympärillä on silkkaa viidakkoa. "Oikeasta" Indonesiasta resorttialue ei tietenkään anna totuudenmukaista kuvaa. Mutta tärkeintähän ei ole tutustua kulttuuriin, vaan kerätä leimoja passiin...

Vierailemani alue itsessään muistutti yleisvaikutelmaltaan hieman suomalaisia leirintäalueita, tosin telttailun sijasta majoitusvaihtoehtoina olivat vain mökit ja hotellit. Ihmiset olivat erittäin ystävällisiä, jopa maahantulovirkailijoilta irtosi hymy ja kohtelias tervetulotoivotus. Lienee elinehto matkailubisneksessä. Turistien määrä saarella ei tuntunut häiritsevän suurelta, vaikka Singaporessa oli itsenäisyyspäivän johdosta pitkä viikonloppu. Siistillä ja rauhallisella resorttialueella tuntui täysin absurdilta tajuta olevansa maassa, jonka toisessa kolkassa käydään sisällissotaa.

Virallisen politiikan mukaisesti Indonesiaan vaaditaan viisumi niiden maiden kansalaisilta, jotka vaativat viisumin indonesialaisilta. Esimerkiksi suomalaiset saavat kuitenkin ostaa viisumin maahantullessaan kahdeksallatoista Singaporen dollarilla, joten käytännössä kysymyksessä on pelkkä maahantulovero. Noh, sainpahan passiini hienon viisumitarran, jossa on hologrammit ja kaikki. Lieneekö käytäntö kuitenkaan ihan loppuun asti harkittu, koska ainakin pari jututtamaani suomalaisexpattia kertoi laittaneensa Indonesian boikottiin viisumipakon takia. Bintanin matkailuyrittäjiä mahtanee harmittaa, mikäli muutkin länsimaiset expatit ovat vähentäneet vierailujaan alueelle. Päivän kuvana ravintolatunnelmaa Bintanilta, kaukana Singaporen urbaanista sykkeestä.

Laivayhtiöllä oli muuten käytössään miellyttävä järjestelmä: maihinnousukortin mukana sai tietokoneella printatun ja esitäytetyn maahantulokaavakkeen! Siis sen lapun, johon pitää täytellä maahantuloviranomaisia varten nimi, passin numero, lennon tai laivavuoron numero, kansalaisuus, vierailun tarkoitus ja niin edelleen. Tuollaista palvelua kun saisi lentoyhtiöiltäkin! Eihän sen kaavakkeen täyttö nyt niin hirveän suuri vaiva ole, mutta perustietojen osalta kuitenkin turhaa työtä, kun homman voisi hoitaa näinkin.