S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

maanantaina, heinäkuuta 26, 2004

Kuolemanrangaistus Disneyworldissa



Singapore on avoimesti markkinayhteiskunta. Poliisin ja armeijan verkkosivut herättävät minussa hilpeyttä: ne vaikuttavat lähinnä jonkun seikkailuelokuvan tai tietokonepelin mainoksilta. Muutkin valtiolliset virastot ja laitokset - yliopistoa unohtamatta - tuntuvat toimivan samoilla pelisäännöillä kuin yksityiset yritykset. Jopa valtio mainostaa näin lähestyvän itsenäisyyspäiväjuhlan kunniaksia itseään kadunvarsimainoksilla: Singapore - Progressive Society! Singaporelaista yhteiskuntamallia on joissakin yhteyksissä kuvattu korporativistiseksi. Ilmeisesti se tarkoittaa juuri tätä.

Miltähän moinen tuntuisi suomalaisittain sovellettuna? "Suomi - kansalaistensa parhaaksi", "Suomalainen yhteiskunta - hyvinvointia kaikille", "Suomi, joulupukin valinta"? Hmm. Matkailumainoksiin tuollainen voisi sopia. Ja jotkut suomalaiset kunnathan markkinoivatkin itseään asuinpaikkana vähän samanlaiseen tyyliin. Ottaen huomioon Singaporen valtaisat tuloerot, saattaa olla ihan ymmärrettävääkin välillä muistutella alipalkattua rahvasta siitä, että jossain naapurimaassa olot saattaisivat olla paljon huonomminkin. Ymmärtävätpähän jättää öyhöttämisen ja möyhöttämisen indonesialaisille.

Singaporea on luonnehdittu sanoilla Disneyworld with death penalty. Kun ajattelee tarkemmin, luonnehdinta ei välttämättä osu kovinkaan pahasti harhaan. Singapore on vähän kuin yläluokkainen tarkasti vartioitu lähiö keskellä turvatonta maailmaa. Singaporen raja-asema Malesiaan johtavan sillan pielessä on kuin linnoitus. Sotilashelikopterit partioivat säännöllisesti kaupungin yllä. Malesian rikosuutisista kirjoitetaan lehdissä melkein kuin kotimaan tapahtumista - joskin taustalta on aina selkeästi aistittavissa tietynlainen jako hyvään sisäryhmään (keskiluokkaiset singaporelaiset) ja pahaan ulkoryhmään (malesialaiset ja indonesialaiset piraatit ja muut rosvot). Singaporen ylevää sivistyneisyyttä arvioitaessa on kuitenkin syytä muistaa, että maassa on voimassa kuolemanrangaistus, jota myös käytetään kohtuullisen ahkerasti.

Päivän kuvana taas palanen vähän erilaista Singaporea, pilvenpiirtäjien sijasta kappale luontoa. Saaren keskiosassa sijaitsevalta luonnonsuojelualueelta voi löytää vielä laajoja metsiä ja järviäkin. Melkein kuin Suomessa. Paitsi ettei sinne päinkään.