S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

lauantaina, huhtikuuta 09, 2005

Made in Taiwan


Taiwan on hassu valtio, koska se ei ole oikeastaan valtio. Eikä oikeastaan mikään itsehallintoaluekaan. Kiinan kansantasavallan mielestä Taiwan on osa Kiinaa. Myös Taiwanin mielestä Taiwan on osa Kiinaa, mutta Kiinan tasavaltaa, ei kansantasavaltaa. Taiwanin hallitus pitääkin itseään laillisena Kiinan tasavallan hallituksena. Ainakin periaatteessa. Jenkkireissullani tein muutaman tunnin pysähdyksen Taipeissa, ja oli hupaisaa huomata, että maahantulokortissa tai passin leimassa ei lue missään kohtaa Taiwan. On vain mystinen lyhenne ROC, Republic of China.

Vuosikymmenten kuluessa Taiwan on saanut huomata, että Manner-Kiinaa ei noin vain vallatakaan takaisin kommunisteilta. Sen sijaan on virinnyt ajatus itsenäisestä Taiwanista. Ymmärrettävästi tämäkään ajatus ei suuremmin miellytä kansantasavaltaa. Kuten olemme saaneet uutisista lukea, Kiina onkin ajamassa läpi sotilaallisen väliintulon mahdollistavaa lakia, mikäli Taiwan päättäisi julistautua itsenäiseksi.

Kapitalistiselta Singaporelta luulisi tietysti heruvan sympatiaa tälle toiselle Aasian pikkutiikerille. Todellisuudessa Singapore on kuitenkin selväsanaisesti ilmaissut tukensa Kiinalle Taiwanin kysymyksessä. Kiinaa ei selvästikään haluta ärsyttää. Singaporen nykyinen pääministeri Lee Hsien-Loong esimerkiksi ajoitti vierailunsa Taipeihin juuri ennen nimittämistään, koska pääministeritason vierailua Taiwaniin ei katsottaisi Kiinassa hyvällä. Itse asiassa vierailu aiheutti jo sellaisenaankin ärtymystä Kiinan suunnalla.

Singaporen Kiina-politiikan takia monet taiwanilaiset pitävät singaporelaisia suorastaan pettureina. Singaporen suhtautuminen Taiwanin kysymykseen on toisaalta tietysti hyvin ymmärrettävää, koska Kiina on suurvalta ja Singaporelle äärimmäisen tärkeä kauppakumppani. Ja onhan Suomessakin toki takavuosilta kokemusta rähmällään olosta, joskin syyt olivat vähän erilaisia.

Blogilista on muuten näemmä taas jättänyt edellisen päivitykseni huomiotta. Kyllähän kaupalliselta palvelulta pitäisi odottaa parempaa...