Kadut kaupungin ovat pitkiä ja suoria
Viime viikolla kiertelin kiivaaseen tahtiin pakollisia nähtävyyksiä ja baareja ensin San Franciscossa. Viikonloppuna rantauduin amerikkalaisbailaajien Mekkaan, New Orleansiin. Ensivaikutelma kaupungista ei ollut erityisen positiivinen. Ensin joku kassialma alkoi rääkymään minulle odotellessani raitiovaunua hostellille. Ilmeisesti luuli minun tuijottaneen häntä, vaikka oikeasti tiirailin vain ratikkaa. Raitiovaunussa kyytiin tuli mies sairaalan asusteissa, nähtävästi karannut lataamolta. Rahaa hänellä ei tietenkään ollut, mutta kuljettaja päästi kuitenkin sisälle. Ilmeisesti se pienimmän riesan tie.
Yöelämä on maineensa mukaisesti varsin villiä, itse asiassa Bourbon Streetin meno tuo mieleen Bangkokin Khao San Roadin. Ihmiset tanssivat kaduilla muovituopit tai daiquiri-kupit käsissä. Koska alkoholijuomia saa laillisesti viedä baareista ulos, kadun varrella on myös pieniä beer to go -tiskejä. Amerikkalaiset tulevat kuulemma sankoin joukoin tiukkapipoisemmista osavaltioista tänne juhlimaan ja käyttäytymään huonosti. Ja siltähän se toki näyttääkin.
Kaikki amerikkalaiset eivät suinkaan ole tyhmiä ja tietämättömiä, vaikka joillakin on toki aika mielenkiintoisia käsityksiä Suomen ja Singaporen sijainnista. Monet muut Yhdysvaltoihin liitetyt kliseet näyttävät pitävän enemmän tai vähemmän paikkansa; amerikkalaiset tykkäävät puhumisesta, pikaruokaloiden annokset ovat isoja ja maahantulovirkailijat vainoharhaisia. Muuten tosin vaikuttaa siltä, että terrorismin vastaisena taisteluna tunnettu kollektiivinen paranoia on täällä vain laimennettu versio siitä, mitä se on Singaporessa. Täällä ei sentään ole joukkoliikennevälineitä tapetoitu kaikenlaisilla "if you see any suspicious articles, please call the emergency number" -julisteilla.
Muitakin havaintoja on tietysti tarttunut haaviin, joista tässä lyhyesti:
- Vierailuni kunniaksi sää San Franciscossa oli vuodenaikaan nähden poikkeeuksellisen lämmin ja kesäinen. New Orleansissa sen sijaan sataa vettä.
- Golden Gaten hätäpuhelimista saa tarvittaessa myös kriisiapua.
- San Franciscossa (melkein) kaikilla on jonkinlainen (feikki)tatuointi.
- New Orleansissa (melkein) kaikilla on kaulassaan vihreät/valkoiset/kultaiset helmet. Liittynee jotenkin Pyhän Patrikin päivään.
- Kylmää daiquiria on hankala juoda nopeasti, vaikka se onkin makeaa.
- Hostellissa pössytellään ruohoa.
- Baareissa tarjoillaan shotteja koeputkista.
- Baarien ikäraja on 21. Allekirjoittaneelta kysytään papereita joka toisessa paikassa, vaikka olen sentään paljon lähempänä kolmea- kuin kahtakymmentä.
- Jazzmusiikin, bailauksen ja voodoon lisäksi New Orleans tunnetaan myös hautausmaistaan.
1 Comments:
"New Orleansissa (melkein) kaikilla on kaulassaan vihreät/valkoiset/kultaiset helmet. Liittynee jotenkin Pyhän Patrikin päivään."
Kyseiset helyt kulkevat nimellä Mardi Gras Beads, ja ne liittyvät mardi grasiin eli karnevaaliin, jota New Orleansissa juhlitaan legendaarisen innokkaasti. Paten päivä saattaa tosin juuri tällä hetkellä vaikuttaa helmien väriin.
Havainnoimasi perseet olalle -meno selittyy juuri tällä viikolla meneillään olevaan spring breakillä, jonka aikana opiskelijat yrittävät harrastaa mahdollisimman paljon seksiä/ryyppäämistä/kannabiksen pössäyttelyä. New Orleans on yksi spring breakin suurista suosikkikohteista.
Papereiden kysymisestä tuli vielä mieleen knoxvilleläisen bensa-aseman olutkylmiön ovessa taannoin näkemäni teksti: "Anyone who looks under 40 will be asked for ID". Uhkaus piti kutinsa.
Lähetä kommentti
<< Home