S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2005

Työnhakija

Hyvä työnhakija tietysti räätälöi CV:nsä erikseen kutakin hakemaansa paikkaa ja käyttää huomattavasti aikaa hakemustekstiinsä kertoakseen, miksi hän olisi hyvä valinta juuri tähän nimenomaiseen paikkaan. Mutta miksi ihmeessä työnantajat eivät noudata samanlaisia ohjenuoria työpaikkailmoituksia laatiessaan? Tottahan toki olisi kaikkien osapuolten etu, jos ihmiset eivät turhaan lähettelisi bulkkihakemuksia kaikkiin vähänkään sopivalta tuntuviin paikkoihin. Mutta mitä ihmettä muutakaan voi tehdä, jos työpaikkailmoitukset näyttävät olevan sitä samaa bulkkia? Jos kerran työnantajilla on Oikeus valittaa huonoista työhakemuksista, on minullakin Oikeus valittaa huonoista työpaikkailmoituksista.

Monissa ilmoituksissa toivotaan hakijoilta hirveästi kaikenlaista osaamista, mutta työnkuva jää enemmän tai vähemmän epäselväksi. Ehkä firmat eivät tiedä itsekään, minkälaista osaamista haluavat. Tai sitten ne tahtovat nipun vähän sinnepäin -CV:itä, joista voi sitten fiilisten mukaan noukkia sopivimpia. Työnhakijan kannalta olisi tietysti parasta sivuuttaa huonot työpaikkailmoitukset kokonaan, aivan kuten työnantajatkin siirtävät huonot hakemukset suoraan roskakoriin. Sillä tavalla vain valinnanvara käy kuitenkin hyvin pieneksi. Paremmalta tuntuukin lähettää jonkin verran kiinnostavalta tuntuviin ilmoituksiin bulkkihakemus. Sitäpä saavat, mitä tilaavatkin. Tuskin tärppää sen paremmin työnantajalla kuin -hakijallakaan, mutta onpahan ainakin pieni mahdollisuus.

Ilmoitusten laatu kummastuttaa erityisesti, koska verkkomaailmassa työpaikkailmoittelu on suurelta osin ulkoistettu erityisille rekrytointifirmoille. Australialaisilta ja uusiseelantilaisilta rekryfirmoilta saa yleensä nopeasti vastauksen tyyliin "ihan kiva profiili, mutta ei aivan sitä, mitä asiakkaamme kaipailee". Eurooppaan, Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan lähetetyt hakemukset sen sijaan tuntuvat katoavan jonnekin Molokin kitaan. Pitäkää tunkkinne. Ikävää, että Australiassa on varsin niukasti omaan osaamiseeni sopivia IT-hommia tarjolla. Siellä olisi kiva asua.

Yliopistoduunia oli kiva kokeilla, mutta vuoden pesti saa riittää. Lähtö Singaporesta alkaa siis lähestyä, ellei sitten satu löytymään uutta työpaikkaa täältä. Paluu Suomeen ei kyllä suuremmin houkuttele; se on nähty, ja maailmassa riittää mielenkiintoisia maita ja kaupunkeja. Mutta työpaikkojen suhteen ei näytä kovin hyvältä muuallakaan, ja Suomessa sentään olisi vanha duuni odottamassa. Missäs luuhaat, IT-buumi, kun sinua tarvittaisiin? Vai pitäisikö suosiolla ulkoistaa itsensä Kiinaan tai Intiaan?

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hei, ollaan näköjään vietetty suunnilleen saman verran aikaa Singaporessa, harmittaa kun löysin blogisi vasta tänään! Aika samantapaisen vaikutuksen paikka on tehnyt minuunkin. Itse olen lähdössä perheen kanssa pois taas toukokuussa, Lontooseen (josta tänne tulinkin). Onnea sulle jatkoon! Seuraan kyllä vielä mielenkiinnolla kirjoituksiasi...

mm

11:33 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home