S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

tiistaina, huhtikuuta 19, 2005

Plussia ja miinuksia

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, kuten myös huono ja keskinkertainen. Niin myös oleskeluni Singaporessa, ainakin toistaiseksi. Vajaan viikon päästä olen matkalla kohti Suomea. Lieneekin hyvä aika tehdä pientä yhteenvetoa Singaporen ja Suomen hyvistä ja huonoista puolista toisiinsa verrattuna. Omasta, ah niin subjektiivisesta näkökulmastani tietysti.

Suomen etuja Singaporeen verrattuna:

  • Sosiaaliturva. On ikävä katsella singaporelaisia vanhoja ja vaivaisia ihmisiä, jotka eläke- ja sosiaaliturvan puuttuessa sinnittelevät työelämässä. Todella huono-osaiset saavat avustuksia hyväntekeväisyysjärjestöiltä, mutta ne, jotka eivät aivan mahdu tähän kategoriaan, ovat käytännössä suvun ja tuttavien hyväntahtoisuuden varassa.
  • Sananvapaus. Vaikka Singapore on muuttunut viime vuosina huomattavasti avoimemmaksi yhteiskunnaksi kuin aiemmin, tietynlainen varovaisuuden ja pelon ilmapiiri vallitsee edelleen. Käytännön elämään se ei tietenkään hirveästi vaikuta, ellei ole poliittisesti aktiivinen.
  • Kontrolliyhteiskunnan puuttuminen. Singaporelaisille tuttuja ovat julisteet, joissa kehotetaan ilmoittamaan välittömästi viranomaisille epäilyttävistä unohtuneista repuista tai hämärämiehistä. Jatkuva muistuttelu total defencestä ja terrorismin vastaisesta taistelusta ei ainakaan itselläni lisää turvallisuuden tunnetta, vaan pikemminkin päin vastoin.
  • Rennompi ilmapiiri. Singaporelaiset ovat keskimäärin aika materialistisia ja urakeskeisiä. Ryppyotsainen suorituskeskeisyys johtaa turhan usein ärsyttävän aggressiiviseen kauppiasmentaliteettiin ja kyynärpäätaktiikan käyttöön eikä rohkaise luovuuteen ja rakentavaan yhteistyöhön. Ihmiset ovat toki tässä suhteessa keskenään erilaisia niin Suomessa kuin Singaporessakin.
Singaporen etuja Suomeen verrattuna:
  • Ilmasto. Tarviiko sanoa enempää?
  • Hinnat. Erityisesti välttämättömyyshyödykkeet, kuten ruoka, asuminen ja joukkoliikenne ovat hyvin edullisia Suomeen verrattuna.
  • Tuloverotus ja palkkauskäytäntö. Suomalainen verotus ja palkkapolitiikka tuntuu siltä, että hallitus tekee kaikkensa saadakseen yritteliään ja korkeasti koulutetun väen häipymään maasta. (Joo, sosiaaliturvan ylläpitoon tarvitaan verotuloja, mutta Suomessa tulonsiirrot on viety vähän liian pitkälle.)
  • Kansainvälisyys. Singaporessa kulttuurien kirjo on suunnaton ja ihmisten on pakko oppia tulemaan toimeen eri kansallisuuksien kanssa. Se tekee elämästä kaikin puolin rikkaampaa; ajatelkaapa vaikka täkäläistä ruokakulttuuria.
  • Ilmasto. Tarviiko sanoa enempää?
  • Laaja kirjo tapahtumia ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Paljon erilaisia turistinähtävyyksiä, kuten Sentosan lomasaari ja yksi maailman parhaista eläintarhoista. Kansainvälisiä huippuartisteja ja urheilutapahtumia. Vaikka Singaporen yöelämä ei olekaan erityisen villiä, silläkin saralla tarjonta on laajaa.
  • Toimiva joukkoliikenne ja lyhyet etäisyydet. Singaporessa kaikki sijaitsee suhteellisen pienellä alueella, julkisilla liikennevälineillä saavutettavissa.
  • Sijainti. Singaporen lentokenttä on vilkas lentoliikenteen solmukohta, josta on hyvät yhteydet kaikkialle maailmaan, jopa Suomeen. Suhteellisen lähellä on monia mielenkiintoisia maita ja kaupunkeja. Intia ja Kiinakin ovat siedettävän lentomatkan päässä.
  • Ai niin, muistinko mainita ilmaston?
Hyviä asioita sekä Suomessa että Singaporessa:
  • Siisteys. Singapore mainitaan usein siisteyden mallimaaksi, mutta se johtuu lähinnä suuresta kontrastista naapurimaihin verrattuna. Myös Suomi on aika siisti maa, jos unohdetaan Wapun ja uudenvuoden jälkeiset sotkut.
  • Turvallisuus. Rikostilastojen mukaan molemmat maat ovat kansainvälisesti verraten turvallisia, vaikka toki molemmista löytää vaikeuksia, jos niitä etsii.
  • Perusasiat toimivat. Infrastruktuuri on kunnossa, ihmiset koulutettuja, elintarvikkeet korkealaatuisia ja terveydenhuoltopalvelut sun muut kunnossa. Byrokratiakin toimii molemmissa maissa suhteellisen jouhevasti (no tästä on tietysti monenlaisia kokemuksia...)
Huonoja asioita sekä Suomessa että Singaporessa:
  • Ihmiset ovat usein varautuneita ja vähän tylyn oloisia. Vapaamuotoista jutustelua on hankala aloittaa ja aamubussin väki näyttää sitruunan syöneiltä. Toki mukavia ja ystävällisiäkin ihmisiä on paljon molemmissa maissa.

2 Comments:

Blogger Marjut said...

Tässä vaiheessa lieneekin sitten paikallaan lausua kiitos näistä kirjoituksistasi! Olen lukenut mielenkiinnolla - toivottavasti jatkat pohdiskeluja myös palattuasi Suomeen.

12:55 ip.  
Blogger Karambola said...

Huisaa, lukijapalautetta! Kiitoksia kiitoksista. Edessä taitaa olla ainakin jonkinmoinen bloggaustauko, mutta ehkä palailen joskus jonkun toisenlaisen teeman merkeissä. Kukapa tietää.

7:27 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home