Populaarikulttuurikatsaus
En ole kauheasti katsellut televisiota tai kuunnellut radiota Singaporessa. Kokonaan siltä ei kuitenkaan voi välttyä, koska monissa baareissa, food courteissa ja jopa monissa kaupunkiliikenteen busseissa on televisio. Radiota kuulee esimerkiksi pikaruokapaikoissa.
Singaporelainen joukkoviestintä on saavuttanut kyseenalaista mainetta maailmalla sensuurin takia. Yksityiset satelliittiantennit on kielletty, joten kaikkien on tyydyttävä paikalliseen kanavatarjontaan. Lisäksi huomiota herätti aikoinaan se, että Sinkkuelämää -sarjaa ei kelpuutettu esitettäväksi paikallisessa televisiossa. Kysymyksessä oli tosin TV-yhtiön oma päätös eikä hallituksen määräys, mutta taustalla vaikutti kuitenkin pelko sarjan mahdollisesti moraalia rappeuttavasta vaikutuksesta. Sarja pääsi lopulta ohjelmistoon, mutta vasta viime kesänä.
Ainakin pintavilkaisulla ohjelmisto näyttäisi koostuvan suurelta osin hömppäviihteestä, kuten visailuista, saippuasarjoista ja ulkomaisesta tosi-TV:stä. Minun silmissäni kiinalaiset draama- ja saippuasarjat lyövät jäykkine eleineen, dramaattisine kasvonilmeineen ja lähikuvineen koomisuudessaan laudalta jopa vastaavat amerikkalaissarjat, kuten Kauniit ja rohkeat. Eräässä viime kesänä esitetyssä paikallisessa visailussa kilpailusta pudonnut kilpailija tipautettiin lattialuukusta alas kuin Roope Ankan rahasäiliössä konsanaan. Putoamisalustana ei sentään tainnut olla roskalava. Urheilukanavilla seurataan erityisesti Englannin liigan jalkapalloa.
Toisin kuin Suomessa, lyhytikäisiä hittejä ja paikallista musiikkia ei juuri kuule. Baareissa ja radiossa soitettava pop-musiikki tuntuu painottuvan suurelta osin jo muutaman vuoden ikäisiin kansaivälisiin menestyskappaleisiin, ja ainoastaan muutaman kuukauden ajan joka paikassa kyllästymiseen asti soitettava kesähitti on tuntematon käsite. Baareissa esitettävä livemusiikkikin on lähes yksinomaan cover-versioita tunnetuista ikivihreistä. Ilmeisesti radioasemat ja musiikkiravintolat haluavat pelata varman päälle ja soittavat siten mieluiten kansainvälisillä markkinoilla jo valmiiksi menestyksensä osoittanutta musiikkia. Paikalliselle musiikkiteollisuudelle tämän luulisi olevan hieman ikävää, koska paikallisten yhtyeiden on vaikea saada jalansijaa edes kotimarkkinoilla.
Ai niin, Singaporen Idols -kilpailun voitti Taufik Batisah. Tämän tuikitärkeän tiedonjyvänhän te kaikki tietysti halusitte tietoonne, jotta pääsette pätemään seuraavassa baarivisailussa.
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home