S'pore uncovered

Muista sosiaalinen vastuusi! Tsekkaa tämä blogi vähintään kerran päivässä!

Nimi: Karambola
Sijainti: Denmark

tiistaina, heinäkuuta 06, 2004

Tunnelmia kampukselta

Tällä viikolla paikallisessa yliopistossa vietetään valmistujaisjuhlia. Suomalaisissa yliopistoissahan paperit lykätään kouraan varsin koruttomin menoin: itse muistan hakeneeni omani kansliasta ja kätelleeni kanslistia. Siinä se. Joissain yliopistoissa toki järjetetään kuukausittaisia valmistujaistilaisuuksia, mutta nekään eivät ole mitään ylioppilasjuhlien tapaisia koko suvun kokoontumisajoja. Täällä on toisin. Jopa kaltaiseni sinänsä täysin sivullinen henkilö saattaa aistia suuren urheilujuhlan tunnun. Juhlapaikan ympäristö on koristeltu värivaloin, ja ykkösvetimiin sonnustautunutta väkeä oli jo varhain aamulla paikalla jäykistelemässä, vaikka tilaisuuden alkuun oli vielä pari tuntia. Seremoniat jopa lähetetään webcastina, jotta myös kaukana asuvat sukulaiset ja tuttavat voivat seurata tilaisuutta.

Yliopistoyhteisön merkitys on täällä muutenkin huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Kampusalueella sijaitsee esimerkiksi alumnitalo, joka on yliopiston entisten opiskelijoiden käytössä. Kampuksella järjestetään myös säännöllisesti tilaisuuksia, joissa alumnit ja nykyinen henkilökunta voi tavata toisiaan ja solmia kontakteja. Yliopisto haluaakin selvästi pitää yllä vahvoja elinikäisiä henkisiä siteitä tiedeyhteisön ja entisten opiskelijoidensa välillä.

Opiskelijatoimintakin vaikuttaa paljon enemmän klassisen valistusihanteen mukaiselta kuin suomalainen alkoholivetoinen opiskelijakulttuuri. Toki täälläkin järjetetään käsittääkseni jonkin verran opiskelijapirskeitä ravintoloissa, mutta olisi aika hankala kuvitella singaporelaisopiskelijoita ördäämässä haalarit päällä - siis muutenkaan kuin ilmaston perusteella. Tällä hetkellä opiskelijapoppoot näyttävät keskittyvän rakenteluun. Alaoven luona väsätään metallikehikon ympärille jonkinnäköistä lintuhahmoa vanhoista muovipulloista, kanaverkosta, rautalangasta ja paperimassasta. Ymmärtääkseni eri ainejärjestöt esittelevät aikaansaannoksiaan syksyllä uusien opiskelijoiden orientaatioviikon päätteeksi järjestettävässä 'flag and rag' -tapahtumassa. Koska rakentelu on täydessä vauhdissa jo näinkin aikaisin, voisin kuvitella, että lopputulos on varsin näyttävä.